Gmail ondersteunt eindelijk media queries in email

Je leest het goed. Eindelijk komt gmail, het online email programma van google, met ondersteuning voor media queries. Dit is een grote verandering in het opmaken van emails.

Ik geloof het niet, waar zijn de bewijzen

Ik geloofde mijn ogen niet toen ik het las, daarom ging ik direct op zoek naar de bewijzen. Uiteindelijk kwam ik uit op de developers blog van google waar ze het volgende neerschreven:

Later this month, you’ll be able to use CSS media queries with Gmail and Inbox by Gmail to ensure that your message is formatted the way you intended, whether it's viewed on a computer, a phone in portrait mode, or a tablet in landscape mode. You’ll be able to change styles based on width, rotation, and resolution, allowing for more responsive formatting to optimize your email for every device.

Na het lezen van dit stukje tekst, kwam er toch een kleine glimlach op het gezicht. De dagen van veel vloeken, zweten en enorme veel malen testen worden weer wat ingekort.

Weg met inline css

Tot 30 september 2016 moest een email developer inline css gebruiken zodat gmail de mail op een juiste manier weergaf.

Nu is dit verleden tijd. Eindelijk kan die css in de head tag van de mail terechtkomen en wordt het makkelijker om een responsive design op te bouwen voor nieuwe mails.

Dit wil wel niet zeggen dat tables weg kunnen. Dit moet blijven voor outlook en andere software! 

Support media queries

Naast de support voor css in de head tag, komt er ook ineens support voor media queries. Dit is ook een mooie aanwinst want hiermee kunnen we een mail laten reageren op kleinere devices.

Hopelijk mogen deze updates een voorbode zijn voor betere tijden in de mail wereld. Echter is er nog geen standaard en zullen er blijven hacks gebruikt worden om de mails optimaal te kunnen vertonen