Byebye jQuery?

Met de recente release van Bootstrap 4, wordt er nu al enorm gespeculeerd over wat de 5e generatie van deze library gaat inhouden. Tot nu toe is Bootstrap afhankelijk van het jQuery framework, maar wil hier in de toekomst vanaf stappen in het voordeel van JavaScript.

Good thing or bad thing?

jQuery zorgt ervoor dat developers zich geen zorgen moeten maken over de werking in verschillende browsers. Edge? Internet Explorer < 9? Yes, jQuery covers it all. Bovendien kan je erg veel online vinden over het framework, omdat het zo intensief gebruikt wordt. 

Met jQuery kan je op een snelle manier voor kleine extra's zorgen op gebied van User Experience. De mogelijkheid om plug-ins te installeren bovenop jQuery, zorgt voor een grote flexibiliteit en snelle oplossingen.

Langs de andere kant kan jQuery soms trager zijn als we over animaties spreken. En zeker als we naar websites kijken met enorme content, telt elke seconde laadtijd die we kunnen sparen. Hier zijn CSS transitions wel een erg goede oplossing voor.

De verschillende jQuery versies kunnen ook wel voor problemen zorgen. Wanneer je steeds update naar de nieuwste versie, worden de meeste grote bugs en problemen opgelost. Maar een gevolg hiervan kan zijn dat jouw code niet meer compatibel is met deze versie en ook aangepast moet worden.